Пятниця, 29.03.2024, 01:46 | RSS
Червоноградський Професійний Гірничо-Будівельний Ліцей
Меню сайту:
Головна » 2018 » Березень » 16 » Пробач, Тарасе, нам пробач…
09:39
Пробач, Тарасе, нам пробач…

 

   І знову – березень…

І знову Україна відзначає

день народження Тараса Григоровича Шевченка.

   

    Тарас Шевченко для кожного свідомого українця – не просто народний поет, талановитий митець, а й національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець, великий патріот та один з найбільших революціонерів нашого народу. Адже справді майже кожна сторінка «Кобзаря» – це палкий заклик любити свій народ і край, пророчий осуд усякої неправди і неволі, рішучий осуд насильства, релігійного лицемірства і соціальної несправедливості.

     І хоч минуло вже саме цими днями 204 роки від  дня його появи на світ, а значущість цієї постаті та його слів все збільшується.

    Прозаїк ХІХ – початку ХХ ст. Богдан Лепкий зазначав про появу Шевченка в історії так: «Українські письменники відразу зрозуміли, що оце явився поміж них отой співець-месія, якого вони навіть не сподівалися мати».

    І справді багато з того, що писав митець, здійснюється. А ми не робимо висновків, не вчимося на власній історії. 

      

  Вшанування  204 –ї  річниці від  Дня  народження  Великого  Кобзаря  відбулось   7  березня  у  Червоноградському  професійному  гірничо-будівельному  ліцеї  літературно-музичною  композицією

 «Пробач, Тарасе, нам пробач…»

Свято  розпочалося зверненням  нащадків  до Т. Шевченка :

Пробач, Тарасе, нам пробач,
Що ми тебе так мало знаєм.
Що ми твоїх пророчих слів
Не розумієм, не читаєм.

Що ми не слухаєм тебе,
                                            А чуєм тих, хто з нас сміється.
                                            Що так принижуєм себе,
                                            І що терпець нам не урветься.

Пробач за те, що стільки літ
Ти все до нас не докричишся,
Що не змінився зовсім світ,
Що біль і гріх між нас лишився.

Пробач за те, що був правий,
                                            Що запокірні ми, Тарасе,
                                            Чи в нас козацький дух живий?
                                            Чи ще спроможні ми на щастя?

    На сцені ліцею було   продемонстровано  історію  «майданного» Шевченка. Бо Тарас Григорович  — перш за все народний поет, бунтар, тому його твори так легко вписалися у сьогоднішню революційно-визвольну українську історію і... осучаснилися.

     В цей день лунали пісні, вірші Тараса Шевченка  та  про  нього, слова про долю поета, долю сучасної України, її відродження, як незалежної держави, незалежної  від  поневолювачів. «І, як завжди, в часи випробувань та боротьби за волю українців, Великий Кобзар був з нами. З нами він був і на   Майдані, з нами перебуває на  війні.

  Шевченко привів людей на Майдани. Він вимагає правди…» - наголошували учасники свята.

  «Наш великий пророк двісті років веде свій народ від неволі до волі, він веде нас до справжньої сильної країни. Країни, якою пишатимуться всі українці, де б вони не жили, - тут чи за її межами. Зараз його слово правди, слово віри допомагає нам розбудовувати Україну, відновлювати українську владу, припиняти розбрат і протистояння. Його слово допомагає нам відновлювати вщент зруйновану економіку. І коли сьогодні агресор загрожує нашій землі, наш Тарас разом з нами в нашому строю. І з ним, з його: «Борітеся - поборете», яке стало нашим гаслом, нашою зброєю, ми переможемо», - сказав у своїй промові ведучий.

   Літературно-музичною композицію «Пробач, Тарасе, нам пробач…» підготували викладачі української мови і літератури Копоть І.В., Кравець Г.В., художні керівники Рак І.Я., Рак Л.А. та учні гр.27-28 (Кухар.Бармен) Оганесян С., Рупа І., Климович А., Славич Я., гр. 39-40 (Кухар.Кондитер) Солінська А., гр. 45-46 (Кухар.Бармен) Поцілуйко Т., гр. 15-16 (Муляр. Штукатур. Лицювальник-плиточник) Бєлокопитов С., Родін А., гр..29-30 (Слюсар з ремонту автомобілів. Електрогазозварник) Яворський Р., Дубенський Д..

 Глядачі пройнялися силою Шевченкового духу, Шевченкового слова, відчули нерозривний зв’язок творчості Великого Кобзаря і сьогодення і , напевно, вкотре переконалися , що попри час Шевченко не віддаляється. Він залишається сучасним! У чому криється цей феномен, ця дивна незбагненність? У живому щирому слові Тараса, що іноді бринить як струна, а іноді подібне до гострого важкого меча.

    Закінчилось свято проханням-закликом:

Буди, Кобзаре, нас буди,
Бо сила є в твоєму слові.
І одверни нас від біди,
Навчи нас жити у любові.

Не мірить гривнею усе,
І не терпіть неправди в хаті.
Нехай наш рід таки спасе
Слово твоє па
лке й крилате.

 

Категорія: Новини Ліцею | Переглядів: 710 | Додав: Avatar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту